• Lucia
  • Lutfisk
  • Midsommar
 

***English version coming soon***

Valborg

Valborg är en härlig svensk tradition som vi firar den 30e april varje år. Den hålls flitigast vid liv i de stora studentstäderna som Uppsala och Lund med majbrasor, vårsånger, spex, fyrverkerier och intensivt festande. Valborgsmässoafton firas dessutom med mösspåtagning av studentmössan och talet till våren. Körer sjunger traditionella vårsånger t. ex. ”Vintern rasat”, ”O hur härligt majsol ler” och ”Vårsång (Glad såsom fågeln)”.

(Den 30e april är dessutom vår nuvarande Konungs födelsedag, men det har ingenting med Valborg att göra.)

Valborg har sitt ursprung från en hednisk högtid som fanns i Tyskland. Senare har den blandats ihop med den Heliga Valborg, som genom sin död den 1a maj kom att ge namn åt de vårfester som hölls denna dag. Kristendomen förknippade festerna med trolldom och häxkraft och man trodde att häxorna red på kvastar till offerplatser natten mellan den 30 april och 1 maj. För att oskadliggöra dem så förde man oväsen och tände stora eldar.

Elden har även haft en stark betydelse långt före kristendomen kom till Sverige. På hednisk tid användes elden som en symbol för att bränna det gamla och välkomna det nya. Så seden med valborgseldar har både hedniska och kristna influenser.

Källor: Nordiska museet, Möllegården